Решителна седмица за приемането на България в ERM ІІ

Заседанието на Съвета за икономически и финансови въпроси Ecofin в София даде повод отново да се заговори за присъединяването на България към еврозоната.

Pаместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис е на посещение в България, като ще участва в два форума и ще се срещне с президента Румен Радев, премиера и министри. Заедно с и вицепремиера Томислав Дончев той ще участва. Събитието може да бъде проследено чрез БНР или чрез страницата на ЕК в Туитър и Фейсбук, където се използва хаштаг #EUdialogues.

В четвъртък премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов ще участват в конференцията „България в Еврозоната. Икономическата логика срещу митовете“, организирана от председателя на ПЕС Сергей Станишев.

Валдис Домбровскис коментира темата в интервю за БНТ, като прогнозира скорошно приемане на България във Валутния механизъм ІІ.

Вече знаем, че българското правителство вече оповести политическото решение за желание за членство в еврозоната и намерение да кандидатства за чакалнята. Формалното решение трябва да се вземе от Европейската централна банка и страните, които участват във Валутно-обменния механизъм. Ние от Европейската комисия искаме активно да участваме и да подкрепяме този процес. В момента работим върху точните дати, но стана дума по-скоро за месеци, отколкото за години.

Същевременно в интервю за Дневник, еврокомисарят Пиер Московиси отново обвърза приемането на еврото с преодоляване на неравенствата.

 

Трябва да се убедим, че страната е подготвена да се присъедини към еврото, както и да издържи на тази нова икономическа и монетарна среда. Поради тази причина приемането може да стане само след като е отговорено на критериите за конвергенция (бел.ред. – български еквиваленти за този финансов термин са сближаване, изравняване, уеднаквяване на показатели).

Един от ключовите уроци, които научихме през последните две десетилетия, е, че реалната икономическа конвергенция е толкова важна, колкото и номиналната конвергенция. Държавите трябва да бъдат добре подготвени за приемането на еврото, но те трябва също така и да продължат с усилията си след това.

Ето защо е важно България да работи много усилено за повишаване на производителността, увеличаване на инвестициите, подобряване на заетостта и справяне с неравенството. Растежът [на икономиката] в момента е силен, но е важно ползите от него да достигнат и до най-уязвимите групи в обществото.

България заяви намерение до края на Българското европредседателство да бъде подадена молба за членство в обменно-валутния механизъм ERM II, известен у нас като „чакалнята за еврозоната“. В същото време обаче финансовият министър Владислав Горанов отхвърли вероятността за предварително присъединяване към Банковия съюз чрез механизма на тясно сътрудничество.

Posted on