България ще кандидатства за Банковия съюз

България може да отложи молбата за приемане във Валутния механизъм 2 (ERM2), за да се съобрази с настояването на ЕЦБ първо да влезе в Банковия съюз.

Българското правителство имаше намерение да поиска приемане в ERM2 до края на юни и отказваше да се съгласи, че членството в Банковия съюз е предварително условие. Премиерът Борисов настояваше молбата за членство в Банковия съюз да се подаде един ден след влизането в ERM2.

Според Блумбърг правителството е отстъпило на натиска на ЕЦБ за Банковия съюз. Агенцията цитира финансовия министър Владислав Горанов, който е призовал страните от еврозоната да се въздържат от нови искания към България по пътя й към еврочленството.

„В рамките на една година, ще можем едновременно да влезем в тясно сътрудничество с Банковия съюз и в ERM“, е заявил финансовият министър на конференция в София.

Става дума за т.нар. тясно сътрудничество, което се отнася до Единния надзорен механизъм и достъп до Единния фонд за преструктуриране на банки. ЕЦБ изисква петмесечен срок за оценка на молбата за членство в Банковия съюз, което означава молбата да се подаде в близките седмици и ЕЦБ да извърши свой преглед на активите на банките. Тя ще поеме пряко надзора на трите големи банки, но може да включи към тях и други кредитни институции, за които прецени.

Български представители ще посетят ЕЦБ „през следващите няколко дни“, за да обсъдят „интензивно“ процедурите за присъединяване и времевия график, допълва Горанов. Това вероятно е свързано с пътната карта, която ЕЦБ е представила на страната.

Членът на УС на ЕЦБ Беноа Кьоре бе в столицата на 23 май, когато отново е бил поставен въпросът за Банковия съюз.

Както вече писахме, Европейската комисия и ЕЦБ бяха категорични, че присъединяването към Банковия съюз е условие за ERM2 и имаше готовност да отхвърлят молбата за валутния механизъм без него.

 

Posted on