Евро през 2022 година?

България подаде молба за влизане в „чакалнята“ на еврозоната, но остава спорно дали изобщо е разумно страната да въвежда еврото към датата, взета на прицел – 2022 година, пише „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ в две статии по темата.
Дойче веле обобщава по-важното от тях:
„Българското правителство не желае повече да губи време по пътя на страната към европейския валутен съюз. Министър-председателят Бойко Борисов изпрати писмо до шефа на Еврогрупата Марио Сентено, с което официално внася българската кандидатура за „чакалнята“ на еврозоната – ERM-II. В писмото Борисов поема ангажимента да създаде условията за влизане в банковия съюз, които по принцип важат за страните от еврозоната. Писмото е от 30 юни тази година – последния ден от приключилото българско европредседателство“, пише ФАЦ и съобщава, че на срещата си в четвъртък в Брюксел финансовите министри от еврозоната ще обсъдят молбата на България.
„Номинално България отдавна изпълнява критериите за конвергенция за присъединяване към еврото. Държавният бюджет е солиден, инфлацията е относително ниска, ниски са и лихвите по дългосрочните кредити“, допълва ФАЦ в друга публикация и продължава:

При тези условия присъединяването към ERM-II, което означава твърдо обвързване на българския лев с еврото, почти автоматично ще задейства и присъединяването към валутния съюз. Защото една страна, която в продължение на две години членува безпроблемно в ERM-II, вече не може да бъде спряна. И не играе никаква роля фактът, че доходът на глава от населението в България възлиза едва на 50% от средния в еврозоната. Реалната конвергенция не е част от банка с облекчение открива друг аргумент: България все още не е нагодила банковото си законодателство към правилата в банковия съюз. И още не е консолидирала раздутия си банков сектор.

Именно благодарение на тази основателна критика присъединяването на България към еврото може още малко да се отложи. В същото време си остава спорно дали изобщо е икономически разумно България да влиза в еврозоната към датата, взета на прицел – 2022 година. Защото е малко вероятно дотогава реалната конвергенция на страната да се е подобрила съществено“, коментира ФАЦ.

Ханделсблат“ също коментира темата, като посочва, че говорител на Марио Сентено, шефът на Еврогрупата е потвърдил получаване на молбата за приемане в ERM ІІ. Според публикацията на вестника, обсъждането ще стане следващия четвъртък в Брюксел. Президентът на ЕЦБ Марио Драги, министърът на финансите и управителят централната банка на България, както и ръководителят на Централната банка на Дания ще присъстват на срещата. Понастоящем Дания е единствената страна, участваща в механизма ERM II.
Деловият вестник посочва, че България се е страхувала, че молбата ще бъде отхвърлена. Страната има добри икономически основи, но в дългосрочен план инфлацията може да е проблем. Страната трябва да подобри бизнес средата за бизнеса, за да направи своята централна банка по-независима от политиците и да повиши стабилността на финансовия сектор. Подчертава се и проблемът с корупцията, като в края на статията се заявява, че големите страни – Франция и Германия имат своите задръжки да подкрепят България.

Posted on