Горанов: Ако цената на членството в еврозоната е 1% инфлация, си струва

Горанов: Ако цената на членството в еврозоната е 1% инфлация, си струва

Posted on

България заслужава да е член на еврозоната, коментира министърът на финансите Владислав Горанов в предаването „Панорама“ на БНТ При откриването на Българското председателство той заяви, че присъединяването на страната ни в ЕRМ 2 може да стане в първото полугодие на тази година. „Ние сме готови и трябва да настояваме пред нашите европейски партньори да ни допуснат, защото отговаряме на всички изисквания, или да ни дадат точни и ясни аргументи защо не е време за това“.

На въпрос за това очаква ли се скок в цените при смяната на лева с еврото, финансовият министър посочи за пример Литва, Латвия и Естония, които последни се присъединиха към еврозоната, като обясни, че там ценовите изменения са били под 1 % и трудно може да се установи дали те са следствие на преминаването от националната валута към еврото или на инфлационни влияния, които се проявяват във всяка една държава през годините. „Нещо, което днес струва 1,95 лв., много е възможно да стане 1 евро. Ако цената на въвеждането на еврото е 1 % инфлация, аз съм готов да убеждавам българското общество, че тя си струва“ – каза още Владислав Горанов.

„Ние много отдавна, след банковата криза от 1997 г., сме загубили своя паричен суверeнитет и сме се обрекли за еврото. Ние търпим негативите от членството в еврозоната, без да можем да ползваме от доверието и другите предимства на това да сме част от една по-интегрирана и по-модерна Европа“ – допълни министърът. Според него решението по отношение на приемането на България в ЕRМ 2 не зависи толкова от държавите членки, колкото от ЕЦБ. „Досега не сме чули нито един рационален аргумент, който да почива на правилата, по които е изградена еврозоната и по които работи механизмът ЕRМ 2, против това България да стане част от това пространство“ – обобщи финансовият министър.

Изявлението на министъра идва след пресконференцията на Икономическия и социален съвет – организация, обединяваща работодатели, синдикати и гражданския сектор, която също заяви, че България е готова и изпълнява всички критерии.

Според Пламен Димитров, президент на КНСБ стъпките към еврозоната са стъпки за повишаване на доходите и страховете на хората са неоснователни. Те по-скоро идват от липсата на достатъчно обективна информация. Например, Латвия, е имала 50% ниво на конвергенция ( БВП на глава от населението, измерено през паритета на покупателната способност, спрямо средния за ЕС БВП на човек) през 2005 г, когато е влязла в ERM. Този показател е близък до нашето ниво сега, смята лидерът на КНСБ. За престоя си от около 10 години в ERM II Латвия е повишила нивото си на конвергенция с 12 пункта.

Димитров коментира и едно от опасенията на хората – повишаването на някои цени. По думите му средногодишните нива на инфлацията в държавите, които са се присъединили последни към Еврозоната, през последните години, са от 0,3% до 1,4%.

От своя страна Димитър Бранков, заместник-председател на БСК коментира, че ползите от включването на България в Еврозоната са много –  намаляване на общия системен риск, по-лесен достъп до кредитиране, по- благоприятни лихви, засилена конкурентоспособност, повече инвестиции, допълнителни гаранции върху депозитната база, засилено ниво на надзор върху банките от страна на БНБ и на Европейската централна банка до увеличаване скоростта на конвергенция и по-бързо приближаване на средните европейски нива.