Нови срокове за членството в ERM2

Българският премиер Бойко Борисов е поканен на среща на лидерите от еврозоната на 29 юни, на която ще се обсъжда приемането на страната в подготвителния механизъм за валутния съюз, по-известен като ERM 2.

А на срещата на Еврогрупата на 12 юли или на срещата на ЕКОФИН на 13 юли финансовият министър Владислав Горанов ще представи желанието за членство в ERM 2 и може би молбата, подготвена заедно с БНБ.

От думите на Борисов не стана ясно дали в средата на юли страната ще кандидатства за ERM2 или въпросът само ще се обсъжда. Европейските институции поставят членството в Банковия съюз като предварително условие.

„Финансовият министър е поканен на 14 юли на среща само на финансовите министри на Еврогрупата, а писмото което пращам, е между шефа на БНБ и финансовия министър Горанов. Утре са ме поканили лидерите да ги запозная с темата. Да откажа ли? Да кажа, не, не, това е работа на финансовия министър. На 14-и ще е срещата, където ще решават детайли, а утре ще ги запозная аз. Утре политически ще попитам защо се налага да променяме критерии за чакалнята на еврозоната, и петте са изпълнени.“
Срещата всъщност е на 12 юли.

Последните изявления на Владислав Горанов оставиха впечатление, че членството в ERM 2 ще изчака разглеждането на молбата за участие в т. нар. Механизъм за тясно сътрудничество, предназначен за страни извън еврозоната, които желаят да се присъединят към Банковия съюз. Необходим е 5-месечен срок за разглеждане на тази молба.

Борисов за пореден път заяви, че странната изпълнява петте критерия (Маастрихтските критерии, които по начало не са условие за ERM2). Той коментира и други теми, от които се подразбира, че в предварителните разговори е поставен въпроса за реалната конвергенция и конкурентоспособността на българската икономика. „Конкурентоспособността сега започваме да я поставяме на дневен ред“, е казал той.

Posted on